galeria przepisów
Śledzie w paprykowym pesto Śledzie w paprykowym pesto
Śledzie w paprykowym pesto
autor: Mniam
skład:
4-5 szt filetów śledziowych a'la Matjas Lisner
2 czerwone papryki
1 papryczka chilli
2 ząbki czosnku
1 liść laurowy
2 łyżki octu winnego
1/3 szklanki oleju
2 łyżki cukru
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka soli
1 cebula
sposób przygotowania:
Filety śledziowe zalać wodą i odstawić na około godzinę. Paprykę pokroić na mniejsze części i włożyć do rozdrabniacza razem z chilli i czosnkiem. Zmiksować. Przełożyć do garnka i dodać ocet, olej, cukier, sól. Wymieszać i gotować przez 15minut. Po tym czasie dodać koncentrat pomidorowy i liść laurowy. Pokrojoną w piórka cebulę zeszklić i wlać do niej paprykowe pesto. Zagotować i wystudzić. Połączyć z odsączonymi i pokrojonymi filetami śledziowymi. Smacznego!