galeria przepisów
Śledzie z kremem marchewkowo-pomarańczowym z chrzanem oraz dodatkiem kaparów i marynowanego zielonego pieprzu z suszonym nagietkiem Śledzie z kremem marchewkowo-pomarańczowym z chrzanem oraz dodatkiem kaparów i marynowanego zielonego pieprzu z suszonym nagietkiem
Śledzie z kremem marchewkowo-pomarańczowym z chrzanem oraz dodatkiem kaparów i marynowanego zielonego pieprzu z suszonym nagietkiem
autor: Gotowanie z pasją
skład:
(przepis na 4 porcje)

5 filetów śledziowych matjas
250 g marchewki
75 g korzenia chrzanu
1 szklanka mleka
250 ml świeżego soku z pomarańczy
skórka starta z 1 pomarańczy
100 ml śmietanki 36%
2 łyżki masła
1 łyżka kaparów
1 łyżeczka marynowanego zielonego pieprzu
1 łyżka suszonych płatków nagietka
kilka listków mięty
sposób przygotowania:
Umyć śledzie, zalać mlekiem i odstawić na około 2 godziny, a następnie po tym czasie odcedzić i osuszyć. Pokroić jeden płat śledziowy na cztery kawałki. Obrać marchew i zetrzeć na drobnej tarce, a następnie dusić na maśle pod przykryciem przez 10 minut. Obrać chrzan i również zetrzeć na drobnej tarce. Do marchewki dodać świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy, chrzan oraz skórkę z pomarańczy i podgrzewać na wolnym ogniu ok. 5 minut, a następnie dodać śmietanę i tylko podgrzać (nie gotować). Całość zmiksować. Posmarować talerz kremem, ułożyć obok kremu mały kawałek śledzia a pod spodem cały filet, na którym ułożyć odrobinę kremu. Udekorować całość kilkoma kaparami i ziarenkami pieprzu oraz posypać talerz płatkami nagietka i listkiem mięty.