galeria przepisów
Śledż pod pierzynką. Śledż pod pierzynką.
Śledż pod pierzynką.
autor: frocia
skład:
600 g śledzi uprzednio wymoczonych w mleku.,4 sztuki jajek ugotowanych na twardo,1 sztuka ugotowanej marchewki,2 ziemniaki ugotowane w mundurach(po ugotowaniu oskrobać ze skórki),1 ugotowany burak,1 cebula,180 g majonezu i 50 g jogurtu naturalnego(wymieszać),2 stołowe łyżki octu,sol i pieprz do smaku.
sposób przygotowania:
Cebulę kroimy w półpierścienie i zalewamy octem.Śledzie kroimy w drobna kosteczkę.Jajka,kartofle,buraki i marchew należy zetrzeć na tarce.Każdy utarty produkt wkładamy do osobnych miseczek .Układamy sałatę.Pierwsza warstwa kartofle, po czym smarujemy mixturą z majonezu , jogurtu,,soli i pieprzu.Następnie układamy śledzia z zamarynowana cebulką .Smarujemy ponownie ,ale już nie za dużo majonezem z jogurtem.Następnie układamy marchew .Ostatnia warstwa to warstwa buraka.Dekorujemy majonezem i zostawiamy w lodówce na 40 minut.Smacznego!