galeria przepisów
Kolorowa sałatka ze Śledziem a’la Matjas Kolorowa sałatka ze Śledziem a’la Matjas
Kolorowa sałatka ze Śledziem a’la Matjas
autor: goha77
skład:
• 4 płaty Śledź a’la Matjas

• 2 cebule czerwone
• 3 marchewki
• 2 buraczki czerwone
• 3 średnie ziemniaki
• 3 jajka
• 1 pęczek szczypiorku lub natki pietruszki
• 2 ogórki kiszone
• majonez , jogurt naturalny
• sól
• pieprz
sposób przygotowania:
Śledzie moczyć ok.1/2 godziny ,pokroić w kosteczkę lub w paseczki, cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Marchewkę, ziemniaki, jajka, ugotować, buraczki osobno, wystudzić.
Po wystudzeniu obrać warzywa zetrzeć każde oddzielnie, na wiórki. Jajka , na twardo zetrzeć na tarce oddzielnie białka i żółtka.
Majonez wymieszać w równych porcjach z jogurtem doprawić lekko solą i świeżo mielonym pieprzem.
Na półmisku układać składniki warstwami - najpierw śledzie pokrojone w paseczki lub kosteczkę, potem ziemniaki, oprószyć delikatnie solą i pieprzem - na ziemniaki cebulka – sos jogurtowy.
Następnie marchewka – delikatnie posolić i lekko polać sosem. Następnie drobno pokrojony ogóreczek. Na to białka jajek, przyprawy, sos, buraczki, przyprawy i na nie reszta sosu. Wierzch posypać startymi żółtkami i natką pietruszki lub szczypiorkiem.
Sałatkę przed podaniem odstawić na 1-2 godziny do lodówki.