galeria przepisów
Sałatka ze śledziem i koprem włoskim Sałatka ze śledziem i koprem włoskim
Sałatka ze śledziem i koprem włoskim
autor: Basia
skład:
Składniki:
(dla dwóch osób)
3 filety śledziowe Rolmopsy Lisner
Bulwa kopru włoskiego
1 łodyga selera naciowego
2 ogórki korniszony
1 jabłko
Połowa czerwonej cebuli
Kilka gałązek świeżego koperku
Sól
Pieprz

Sos:
4 łyżki śmietany
1 łyżka musztardy
2 łyżki zalewy octowej z ogórków
Kilka gałązek koperku
sposób przygotowania:
Cebulę cienko kroimy, odrobinę solimy, odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie lekko odciskamy z soku.
Koper włoski szatkujemy w bardzo cienkie paseczki na mandolinie lub za pomocą noża.
Ogórki kroimy w plasterki, a jabłka w półksiężyce.
Filety śledziowe rozwijamy kroimy w plasterki.
Wszystkie składniki sałatki mieszamy w misce, posypujemy pokrojonym koperkiem, przyprawiamy solą i pieprzem.
Składniki sosu mieszamy w miseczce, wraz z pokrojonym koperekiem, polewamy sałatkę.
Wkładamy do lodówki na 30 minut przed podaniem.
SMACZNEGO.