sposób przygotowania:
Wymoczyć śledzie w wodzie przez ok. 30 minut, a następnie odcedzić, osuszyć i pokroić. Zetrzeć skórkę z cytryny i pomarańczy, a następnie wycisnąć z nich sok. Podgrzać olej, miód oraz sok z cytryny i pomarańczy aż do wymieszania i ostudzić. Do zalewy dodać skórkę z ½ cytryny oraz ½ pomarańczy. Utłuc w moździerzu goździki, pieprz ziarnisty oraz ziele angielskie oraz wymieszać z cynamonem i imbirem, a następnie dodać do zalewy. Posiekać oregano i wraz z tymiankiem dodać do zalewy. Obrać i pokroić w półksiężyce cebulę. Ułożyć na przemian cebulę i śledzie, a następnie zalać zalewą i odstawić do lodówki na minimum godzinę, aby składniki się przegryzły. Podawać posypane skórką z pomarańczy i cytryny oraz listkiem oregano.