galeria przepisów
Śledzie marynowane inaczej Śledzie marynowane inaczej
Śledzie marynowane inaczej
autor: Beata
skład:
1 kg filetów śledziowych Lisner a'la matias
Marynata:
1/2 szklanki czerwonego octu winnego
1/2 szklanki przegotowanej zimnej wody
2 łyżki cukru
1 łyżka tartego chrzanu
1 łyża koncentratu pomidorowego
3 łyżki oleju
1/2 łyżeczki soli
sposób przygotowania:
Matiasy moczę w wodzie z octem (1,5 litra wody -1/4 szklanki octu) kilka godzin, wyjmuję, osuszam i kroję w dzwonka i układam w słoiku.
Sól, cukier i przegotowaną wodę mieszam, dodaję koncentrat, ocet i chrzan. Mieszając wlewam po trochu olej. Śledzie zalewam marynatą i odstawiam na 2-3 dni w chłodne miejsce. Jednakże do spożycia nadają się już po 12 godzinach leżakowania.