galeria przepisów
Śledzie z jabłkami Śledzie z jabłkami
Śledzie z jabłkami
autor: Beata
skład:
1 kg filetów śledziowych Lisner a'la matjas
3 duże cebule
3 jabłka
Zalewa:
1 szklanka octu
3 szklanki wody
2 łyżki cukru
1 łyżeczka soli
1-2 łyżki cukru
liść laurowy
ziele angielskie
pieprz ziarnisty
sposób przygotowania:
Śledzie namaczam w wodzie z dodatkiem octu (na litr wody biorę 1/4 szklanki octu) przez ok 3-4 godziny.
Wyjmuję, osączam i kroję w dzwonka. Składniki zalewy gotuję i odstawiam do wystygnięcia. Cebulę kroję w piórka, jabłka najpierw w ćwiartki, a następnie w plasterki. W słoiku układam na przemian cebulę, jabłka i dzwonka śledzi, aż do wyczerpania składników. Zalewam zimną zalewą i odstawiam w chłodne miejsce na 2-3 dni. Potem na półmisek, polewam śmietaną doprawioną solą i cukrem i gotowe.