galeria przepisów
Rolmopsy Rolmopsy
Rolmopsy
autor: Beata
skład:
6 filety śledziowe Lisner a'la matias
4 cebula
3 ogórki kiszone
kilka pasków papryki czerwonej
3 marchewki
olej lub oliwa
Zalewa:
1/2 szklanki octu 3%
1/2 szklanki wody
płaska łyżeczka soli
2 łyżki płaskie cukru
liść laurowy
pieprz czarny ziarnisty
sposób przygotowania:
Filety moczę w wodzie z dodatkiem octu ( ja na 3 litry wody wlewam pół szklanki octu).
Ocet z woda i przyprawami zagotowuję i zalewam pokrojoną w cienki krążki cebulę. Studzę, a następnie doprawiam do smaku solą i cukrem.Marchew i jeden ogórek kroję w plastry, pozostałe ogórki na ćwiartki.. Na każdy filet układam ćwiartkę ogórka i pasek czerwonej papryki. Zwijam i spinam wykałaczką. Na spód każdego słoika kładę plastry marchwi i ogórka, na to zwinięte śledzie, całość zalewam zalewą z cebulą i odstawiam do lodówki na 2-3 dni.