skład:
1. 60 dag fletów śledziowych solonych Lisner
2. 2-3 cebule,
3. 2-3 łyżki oleju,
4. łyżka koncentratu pomidorowego,
5. łyżeczka musztardy,
6.pieprz mielony,
7.mielona ostra papryka,
8.jajko,
9. kilka gałązek natki
sposób przygotowania:
1. Filety śledziowe wymoczyć , ostrym nożem pokroić w bardzo drobną kostkę. Obrać cebulę i posiekać jak najdrobniej. Połączyć z filetami, wymieszać.
2. Dodać koncentrat pomidorowy, musztardę i przyprawy.
3. Wlewać stopniowo olej, ciągle mieszając, aż masa śledziowa uzyska konsystencję podobną do
konsystencji mięsnego tatara .
4. Ugotować jajko na twardo, ostudzić, obrać i drobno posiekać. Uformowaną masę posypać jajkiem i posiekaną natką.