galeria przepisów
Śledziowy tatar Śledziowy tatar
Śledziowy tatar
autor: wjosna
skład:
1 opakowanie śledzi Matjas Lisner 22o g
½ białej cebuli
6 marynowanych grzybów (np.podgrzybki)
łyżeczka musztardy
pół pęczka natki pietruszki
1 łyżka soku z cytryny
3 łyżki oleju
pieprz, szczypta cukru

sposób przygotowania:
Filety osuszyć ręcznikiem pepierowym, posiekać w drobną kosteczkę.Grzybki posiekać w kosteczkę wielkości kostki śledziowej. Cebulę i natkę drobno posiekać. Wymieszać wszystkie składniki, doprawić pieprzem. Odstawić do przegryzienia na conajmniej godzinę a najlepiej na całą noc. Formować kulki wielkości przepiórczego jajka, ja używam do tego łyżki do lodów. Dekorowac natką pietruszki i polać jeszcze olejem.