galeria przepisów
Śledzie w zalewie octowej Śledzie w zalewie octowej
Śledzie w zalewie octowej
autor: Renia_Kawa
skład:
1 kg solonych śledzi matiesów
4 średnie cebule
1 łyżeczka cukru
2 łyżki oleju
-zalewa:
3 szklanki wody
1/3 szklanki octu 10%
1 łyżka cukru
2 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
20 ziarenek czarnego pieprzu
sposób przygotowania:
Wszystkie składniki na zalewę umieszczamy w jednym garnku i gotujemy do momentu wrzenia. Czekamy jeszcze chwilę i odkładamy zalewę aby całkowicie wystygła. Śledzie zalewamy zimną wodą i moczymy pół godziny. Następnie odcedzamy i wykładamy na durszlak do odcieknięcia. Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce, a następnie wrzucamy do wrzątku z łyżeczką cukru i po 30 sekundach odcedzamy, pozostawiając na sicie do odcieknięcia i ostygnięcia. Śledzie kroimy na mniejsze kawałki i rozkładamy, na przemian z cebulą, do dwóch litrowych słoików. Do zimnej zalewy dodajemy 2 łyżki oleju, mieszamy i zalewamy słoiki. Odstawiamy na minimum 24 godziny do lodówki.