galeria przepisów
Litewskie jaja śledziowe Litewskie jaja śledziowe
Litewskie jaja śledziowe
autor: Maryna
skład:
5 filetów śledziowych solonych Matjas Lisner,
50 dag tłustego białego sera,
10 dag masła,
3/4 szklanki gęstej kwaśnej śmietany,
2 łyżki majonezu,
łyżka ketchupu,
2-3 łyżki posiekanej natki ,
szczypta cukru, sól, pieprz,
kilka listków sałaty,
sposób przygotowania:
1. Filety wymoczyć przez około 2 godziny w zimnej wodzie.
2. W tym czasie utrzeć masło z solą, pieprzem i cukrem. Cały ucierając stopniowo dodawać pokruszony ser oraz śmietanę.
3. Wymoczone filet, osuszyć, drobniutko pokroić, połączyć z masą serową. Za pomocą dwóch łyżek z masy formować jajka, układać na liściach sałaty.
Każde jajko z jednego końca posypać posiekaną natką pietruszki. Gotowe i dobrze schłodzone układać na półmisku. Majonez wymieszać z ketchupem, włożyć do foliowego woreczka, wyciąć maleńką dziurkę. Przez nią dekoracyjne wyciąć sos na śledziowe jajka. Jako dodatek do tej przekąski podawać pieczywo, najlepiej ciemne.