galeria przepisów
Sałatka śledziowa z jabłkiem i koperkiem Sałatka śledziowa z jabłkiem i koperkiem
Sałatka śledziowa z jabłkiem i koperkiem
autor: gosia56
skład:
5 filetów śledziowych solonych a'la Matjas Lisner
2 duże jabłka
1 cebula biała
1 cebula czerwona
4 korniszony
2 łyżki majonezu
4 łyżki śmietany
5 łyżek zalewy z korniszonów
przyprawa do sałatek
koperek zielony
sok cytrynowy
sposób przygotowania:



Filety śledziowe a'la Matjas płuczemy w zimnej wodzie zalewamy zimną wodą i moczymy godzinę albo jak lubimy takie bardziej wymoczone to moczymy dłużej.Wymoczone śledzie odsączamy kroimy w ukośne paski
.Cebule kroimy w kostkę przelewamy wrzątkiem na sitku
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę skrapiamy sokiem z cytryny
.Korniszony kroimy w kostkę. Do śledzi dodajemy cebulę ,jabłka ,korniszony doprawiamy odrobiną przyprawy do sałatek
.Majonez mieszamy z śmietaną i zalewą z korniszonów i koperkiem.Sosem zalewamy śledzie mieszamy.Sałatkę odstawiamy aby smaki się przegryzły. POLECAM!!!