galeria przepisów
Sałatka śledziowa Lisner a' la Matias z burakami. Sałatka śledziowa Lisner a' la Matias z burakami.
Sałatka śledziowa Lisner a' la Matias z burakami.
autor: karalon
skład:
1 opakowanie Lisner a' la Matias 220g
1 średnia biała cebula
2 duże gotowane w mundurkach ziemniaki
2 duże gotowane marchewki
2 - 3 duże buraki
5-6 łyżek oleju
słoik majonezu
sposób przygotowania:
Sałatka składa się z warstw..
Filety śledziowe należy namoczyć w zimnej wodzie przez około godzinę, pokroić w kawałki o szerokości 1,5 - 2 cm. Pokrojone ułożyć na talerzu, posypać pokrojoną w drobną kostkę cebulą, polać olejem.
Ziemniaki obrać i starkować na grubych oczkach, rozłożyć je równomiernie na śledziach, warstwę posmarować majonezem. Następnie starkować marchewkę na grubych oczkach, równomiernie rozłożyć na poprzedniej warstwie i posmarować majonezem.
Ostatnią warstwę tworzymy ze starkowanych buraków, które pokrywamy majonezem.
Sałatka najlepiej smakuje następnego dnia, można ją wtedy udekorować, z większym smakiem ;)