galeria przepisów
Śledzik Mati pod Dorociną pierzynką Śledzik Mati pod Dorociną pierzynką
Śledzik Mati pod Dorociną pierzynką
autor: Arctic
skład:
- 4 filety śledziowe a'la Matjas Lisner
- 2 cebule
- 5 średniej wielkości ziemniaków ugotowanych w mundurkach
- 3 jajka na twardo
- 2 ugotowane marchewki
- kilka łyżek majonezu (np. Mosso lub Winiary)
- sól, pieprz
sposób przygotowania:
Śledzie a'la Matjas wymocz w wodzie przez ok. 30 minut, po czym pokrój na kawałki i ułóż na dnie dużego, szklanego naczynia. Na płasko ułożonej rybie układaj kolejno warstwy: drobno pokrojonej cebulki, majonezu, następnie marchewki startej na tarce o dużych oczkach i jeszcze raz majonezu. Tę warstwę przykryj teraz pokrojonymi w drobną kosteczkę ziemniakami. Wierzch potrawy otul biało-żółtą pierzynką ze startego na dużych oczkach tarki jajka. Podczas przyrządzania każdą z warstw dopraw do smaku solą i pieprzem. Naczynie z gotową potrawą wstaw do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem Dorociną pierzynkę udekoruj natką pietruszki lub szczypiorkiem (jeśli lubisz :).