galeria przepisów
Sałatka śledziowa owinięta Matiasem Sałatka śledziowa owinięta Matiasem
Sałatka śledziowa owinięta Matiasem
autor: mon
skład:
Matias Lisner korzenny 4 płaty,
Jajka 4 szt.,
Ogórek kiszony 2 szt.,
Groszek konserwowy 2 łyżki,
Majonez 1 łyżka,
Śmietana jogurtowa 2 łyżki,
Musztarda francuska 1 łyżeczka,
Sól do smaku,
Pieprz Kolorowy świeżo zmielony do smaku,
Kiełki rzodkiewki do dekoracji,
Świeża rukola,
Ziarna kapary.
sposób przygotowania:
Jajka gotujemy na twardo, obieramy, studzimy i kroimy na gruba kostkę. Jedno jajko zostawiamy niepokrojone. Ogórek i śledzie kroimy w kostkę. Dwa filety zostawiamy w całości. Majonez mieszamy ze śmietaną i musztardą, doprawiamy sola i pieprzem. W miseczce mieszamy ze sobą jajka, ogórki, śledzie, groszek, dodajemy sos śmietanowo majonezowy i całość ze sobą mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Tak przygotowaną sałatkę odstawiamy do lodówki na ok. 1 godz., aby smaki się ze sobą połączyły. Na talerz przekładamy sałatkę, dookoła układamy płaty śledziowe, na wierzch dodajemy plasterek jajka, posypujemy kiełkami rzodkiewki, dodajemy ziarna kapary i listki świeżej rukli. Całość doprawiamy pieprzem świeżo zmielonym. Smacznego