galeria przepisów
Czerwony śledzik Czerwony śledzik
Czerwony śledzik
autor: Mycha
skład:
4 matjasy,
2 duże cebule,
4 surowe buraki,
cytryna,
pieprz,
musztarda z gorczycą,
cukier,
olej, oliwa
sposób przygotowania:
Najpierw należy przygotować zalewę - w tym celu obieramy ze skóry surowe buraki i trzemy na tarce z grubym oczkiem. Utarte buraki wkładam do kubka, posypuję łyżką cukru, ugniatam i odstawiam na pół godziny. Gdy buraki puszczą sok, łączę go z sokiem z cytryny, w proporcji 1:1. W tak przygotowanej zalewie moczę matjasy przez godzinę. W tym czasie, gdy matjasy leżą w zalewie, siekam w drobną kostkę cebulę i układam warstwami w miseczce - cebula, grubo zmielony pieprz, olej. Cebulę odstawiam do lodówki na pół godziny, żeby smaki się połączyły. Po godzinie moczenia śledzi w zalewie buraczano - cytrynowej, układam na talerzu kleks z musztardy z kawałkami gorczycy, na to wykładam mieszankę cebuli, oliwy i pieprzu, układam na tym czerwonego, odsączonego śledzika. Wszystko posypuję świeżo mielonym pieprzem i polewam łyżką oliwy.