galeria przepisów
Śledzie z jabłkami. Śledzie z jabłkami.
Śledzie z jabłkami.
autor: plomien
skład:
Składniki:
• 50 dag solonych filetów śledziowych ala Matjas Lisner
• 4 jabłka
• 2 cytryny
• 1 cebula
• 1 szklanka kremówki
• 3 łyżki kwaśnej śmietany
• 1 pęczek koperku
• Sól, pieprz ziołowy
• Cukier
• Słodka mielona papryka
sposób przygotowania:
Przygotowanie:
• Filety mocz 2-3 godziny w zimnej wodzie. Pokrój na kawałki.
• 2 jabłka obierz, usuń nasiona, miąższ zetrzyj na tarce lub pokrój w kostkę. Skrop sokiem z cytryny. Cebulę obierz, pokrój w kosteczkę, ułóż na sitku, oprósz cukrem, odstaw na 2-3 minuty, następnie przelej dużą ilością wrzątku. Przestudź.
• Cebulę wymieszaj z jabłkami. Dodaj śledzie. Przypraw solą, pieprzem ziołowym i papryką. Dokładnie wymieszaj. Przełóż do słoika, zakręć i na godzinę wstaw do lodówki.
• Kremówkę ubij na półsztywno ze szczyptą soli, wymieszaj z kwaśną śmietaną. Przypraw solą i pieprzem ziołowym.
• Koperek umyj i posiekaj. Wymieszaj z sosem i śledziami.
• Pozostałe jabłka i cytrynę pokrój w plasterki. Ułóż na talerzu, przykryj śledziami w śmietanie. Udekoruj koperkiem.