galeria przepisów
Śledzie w sosie jabłkowym. Śledzie w sosie jabłkowym.
Śledzie w sosie jabłkowym.
autor: plomien
skład:
Składniki:
• 30 dag jabłek
• 60 dag filetów śledziowych ala Matjas Lisner
• 1 cytryna
• 2 łyżki oleju
• 2 łyżki przecieru pomidorowego
• Majeranek
• Sól, pieprz
• Cukier
• Szczypta mielonej ostrej papryki
sposób przygotowania:
Przygotowanie:
• Jabłka cienko obierz, pokrój w plasterki. Skrop odrobiną soku z cytryny. Usmaż na oleju. Dodaj majeranek, startą skórkę z cytryny i resztę soku z cytryny. Przypraw solą, pieprzem i papryką. Wymieszaj i duś kilka minut. Dopraw przecierem pomidorowym i cukrem. Ostudź.
• Śledzie podziel na kawałki, ułóż na półmisku, przykryj jabłkami, zalej powstałym w trakcie duszenia jabłek sosem. Wstaw na noc do lodówki. Udekoruj.