galeria przepisów
Śledzie po kaszubsku na słodko . Śledzie po kaszubsku na słodko .
Śledzie po kaszubsku na słodko .
autor: plomien
skład:
Składniki:
• 500g śledzi ala Matjas lisner
• 4 cebule
• 1 szklanka oleju
• 1koncentrat pomidorowy
• 0,5 szklanki posiekanych śliwek kalifornijskich, suszonych
• 0,5 szklanki posiekanych grzybków w occie
• Garść rodzynek
• Majeranek
• Pieprz, sól
sposób przygotowania:
Przygotowanie:
• Olej rozgrzać na patelni, dodać pokrojoną w pióra cebulę i zeszklić.
• Dorzucić śliwki, rodzynki i smażyć około 10 minut.
• Dodać koncentrat pomidorowy, majeranek, pieprz, dokładnie wymieszać i smażyć jeszcze około 5-10 minut.
• Gdy masa wystygnie, wrzucić do niej grzybki, śledzie pokrojone w słupki i wszystko dokładnie wymieszać. Można lekko posolić.
• Tak przygotowane śledzie wkładamy do słoika i umieszczamy w lodówce.
• Najlepiej smakują po kilku dniach.