galeria przepisów
Śledzie z sosem czosnkowym na ogórkach. Śledzie  z sosem czosnkowym na ogórkach.
Śledzie z sosem czosnkowym na ogórkach.
autor: plomien
skład:
Składniki:
• 500g filetów śledziowych ala Matjas Lisner
• 6 dużych ząbków czosnku
• 4 ogórki konserwowe
• 100ml octu spirytusowego
• Szklanka jogurtu naturalnego
• Pół szklanki majonezu
• 2 pęczki koperku
• Szczypta startej skórki z cytryny
• Sok z ćwiartki cytryny
• Sól, pieprz, cukier
sposób przygotowania:
Przygotowanie:
• Śledzie dokładnie umyć, wstawić do naczynia, zalać wodą, dodać ocet i sok z cytryny, zostawić pod przykryciem na trzy godziny.
• Starannie posiekany czosnek dokładnie wymieszać ze skórka z cytryny, pieprzem, solą i odrobiną cukru.
• Dodać majonez, jogurt naturalny i wymieszać.
• Ogórki pokroić po długości, ułożyć na półmisku.
• Śledzie dokładnie osuszyć, pokroić na trzy części, ułożyć na ogórkach, zalać sosem i odstawić do lodówki na trzy godziny.
• Przed podaniem udekorować koperkiem.