galeria przepisów
Śledzie pod kolorową pierzynką. Śledzie pod kolorową pierzynką.
Śledzie pod kolorową pierzynką.
autor: plomien
skład:
Składniki:
• 50 dag matjasów w korzennej zalewie
• 2 ziemniaki
• 2 buraki
• 2 marchewki
• Cebula
• Kwaśne jabłko
• 4 jaja
• ½ słoika gęstego majonezu
• ½ puszki groszku
• 2 łyżki oliwy
• Sok z cytryny
• Kolorowy pieprz, sól

sposób przygotowania:
Przygotowanie:
• Ziemniaki, buraki i marchewki wyszorować, włożyć do osolonego wrzątku i ugotować do miękkości, ostudzić, obrać.
• Jajka ugotować na twardo. Obrać, wyjąć żółtka. Oddzielnie posiekać białka, a oddzielnie żółtka.
• Marchewki zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
• Buraki i ziemniaki pokroić w kostkę.
• Obraną cebulę i jabłko drobno posiekać.
• Warzywa i jabłko skropić sokiem z cytryny oraz oliwą i lekko posolić.
• Śledzie opłukać z zalewy, pokroić na małe kawałki, ułożyć na półmisku.
• Na nich warstwami ułożyć cebulę z jabłkiem, marchewkę, ziemniaki, buraki, osączony z zalewy groszek.
• Posypać posiekanym białkiem i przykryć majonezem. Wierzch sałatki posypać posiekanym żółtkiem i świeżo mielonym kolorowym pieprzem.