galeria przepisów
Śledzie w korzennej marynacie. Śledzie w korzennej marynacie.
Śledzie w korzennej marynacie.
autor: plomien
skład:
Składniki:
• 0,5 kg solonych filetów śledziowych Ala Matjas Lisner
• 2 cebule
• 4 łyżki oleju
• 3 łyżki miodu
• 1 łyżeczka gorczycy białej
• 0,5 łyżeczki imbiru
• 50ml octu winnego ziołowo-czosnkowego
• 1 łyżeczka gałki muszkatołowej mielonej
• 8-10 ziaren jałowca
• 1 łyżeczka ziela angielskiego
• 1 łyżeczka papryki
• Pieprz ziołowy
sposób przygotowania:
Przygotowanie:
• Śledzie zamaczamy w wodzie na 10 minut, a następnie kroimy na kawałki.
• Drobno pokrojoną cebulę szklimy na oleju i do tego dodajemy paprykę, ocet winny, gorczycę białą, imbir, pieprz ziołowy, gałkę muszkatołową, jałowiec i ziele angielskie.
• Ostudzoną marynatą polewamy śledzie i podajemy jako zakąskę do wigilijnych potraw.