galeria przepisów
"Śledzik a'le JaJa" "Śledzik a'le JaJa"
"Śledzik a'le JaJa"
autor: Edika30
skład:
3 płaty fileta śledziowego Lisner „Śledź a’la Matjas”.
4  buraczki
3 ziemniaczki
3 marcheweczki
3 kiszone ogóreczki
2 jabłuszka
3 jajeczka na twardo
1 dymeczka ze szczypiorkiem
pół szklaneczki kwaśnej śmietany
2 łyżki musztardki
1 łyżka soczku z cytrynki
sól, pieprz
sposób przygotowania:
Warzywa należy obrać i gotować w osolonej wodzie do miękkości - buraki koniecznie osobno, aby nie zabarwiły pozostałych jarzyn. Wystudzić.
Śledzie dokładnie opłukać i wysuszyć. Jabłka obrać ze skórki. Wszystkie wymienione składniki pokroić w niezbyt drobną kostkę. Ze śmietany, musztardy, soku z cytryny przygotować sos, który doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać do sałatki i dokładnie wymieszać. Na wierzchu ułożyć pokrojone w ćwiartki jajka na twardo i posiekaną dymkę. Schłodzić w lodówce.