galeria przepisów
Zakręcony śledź Zakręcony śledź
Zakręcony śledź
autor: Magdalena50
skład:
śledź matjas korzenny: 2 płaty skórka z całej cytryny twaróg półtłusty: 200 gramów cynamon: 1/2 łyżeczki żurawina: 1/3 szklanki papryczka chili: 1 sztuka orzechy włoskie: 1/3 szklanki skórka z całej pomarańczy kardamon: 1/3 łyżeczki miód: 3 łyżki
sposób przygotowania:
Śledzie kroimy wzdłuż na pół.
Twarożek rozcieramy widelcem, dodajemy posiekane orzechy, żurawinę, papryczkę chili oraz miód, starte skórki z cytrusów i przyprawy. Dokładnie mieszamy.
Tak powstałą masę nakładamy wzdłuż śledzia i zawijamy masą do środka, tak, by z jednej strony powstały płatki kwiatu.
Talerz dekorujemy miodem, cynamonem i żurawiną, a do śledzia dodajemy paseczki z cytryny.
Smacznego!