galeria przepisów
Śledzie zapiekane. Śledzie zapiekane.
Śledzie zapiekane.
autor: ben-ka
skład:
Składniki:
4 szt filetów a'la Matjas
1,5 łyżki soku z cytryny
15 dag pieczarek
2 łyzki mąki
1/2 szkl.śmietany 18%
1,5 szt.cebuli białej
1 szt żółtko
sól do smaku
pieprz do smaku
olej do smażenia wg potrzeb
natka pietruszki wg uznania.
sposób przygotowania:
Wykonanie:
Filety dobrze wymoczyć,zlewając często wodę.wyłozyć na sitko by ociekły.Następnie skropić je sokiem z cytryny i odstawić na pół godziny.
Na patelnię wlać olej,zagrzać,a sledzie posolić,oprószyć pieprzem,obtoczyć w mące,włozyć na patelnię i usmazyć na złoto z obu stron.Zdjąć je z patelni i przełozyć do naczynia żaroodpornego.
Cebulę obrać,pokroić w kostkę i usmażyć na tłuszczu na rumiano.Pieczarki obrać,pokroić i również podsmażyć.
Śmietanę wymieszać z żółtkiem,posolić,dodać pieprz i wymieszać z cebulą i pieczarkami.
Tak przygotowanym sosem zalać usmazone śledzie,przykryć naczynie i wstawic je do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. na 15 minut.
Po upieczeniu śledzie można posypać natką pietruszki.
Smacznego.