galeria przepisów
prababki śledzie w oleju na post prababki śledzie w oleju na post
prababki śledzie w oleju na post
autor: J. Elżbieta Kaczmarek, Poznań
skład:
filety solone z matjasów od Lisnera
cebula
pieprz, najlepsza mieszanka (czarny, biały, czerwony), ale sam czarny może być
ziele angielskie
liść laurowy
olej (może być najtańszy, ale świeży)
sposób przygotowania:
Ryby wymoczyć tak, by były tylko lekko słone
Cebulę pokrajać w piórka lub plasterki, ale wówczas należy każdą warstwę oddzielić
Pieprz i ziele angielskie w proporcjach 3 do 1 utłuc w moździerzu (mielony daje gorszy efekt)
Liść laurowy pokruszyć
Śledzie układać w naczyniu, przekładając cebulą i przesypując przyprawami. Całość lekko ucisnąć łyżką, pokryć w całości olejem.
Przechowywać w lodówce do 5 dni, dbając o to, by po każdym nałożeniu resztę ryby, a zwłaszcza cebuli, starannie schować pod olejem. Dobry jest po 12 godzinach.

Przepis używany w rodzinie przynajmniej od początku XX wieku, niezmiennie budzi pytanie nowych członków rodziny, dlaczego danie tak "rozpustne" nazywa się "postne". Można je wzbogacić dodatkiem ikry, która bywa w sklepach rybnych, ale ikrę trzeba moczyć znacznie dłużej, niż gotowe filety z matjasów.