galeria przepisów
Matias na ostro Matias na ostro
Matias na ostro
autor: Marek Dębicki
skład:
Składniki:

• jeden, dwa płaty matiasa;
• jedna papryczka pikantna (ostra);
• mała czerwona cebulka;
• ząbek czosnku;
• kilka listków bazylii i oregano;
• dwie łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek;
• sól, pieprz do smaku.
sposób przygotowania:
Podczas Świąt większość z nas spożywa ryba. Podstawowym daniem u mnie w domu, które tolerują wszyscy, jest karp zapiekany z pieczarkami oraz smażone śledzie zielone w zalewie octowej. Dodatkowo zawsze specjalnie dla siebie szykuję w różnych postaciach śledzie w oliwie. Tym razem padło na szybką przekąskę, która może być pięknym dodatkiem pomiędzy kolejnymi mięsiwami, a pomoże nam zdecydowanie w trawieniu. Mam tu na myśli matiasa w oleju na ostro (przepis na jedną osobę). Warto pamiętać, że taki śledź posiada, jak podają źródła, najtłustsze, najdelikatniejsze i najsmaczniejsze mięso.
Sposób przygotowania:
Płat matiasa osączyć lekko z naturalnej zalewy i pokroić w poprzeczne 1-2 cm paski. Papryczkę przeciąć wzdłuż na pół i usunąć dokładnie gniazda nasienne.
Uwaga! nie zatrzeć oczu lub innych wrażliwych miejsc (skaleczenia, otarcia itp.).
Cebulkę obrać pokroić na ćwiartki, następnie w plasterki. Ząbek czosnku pokroić
w plasterki. Wszystkie składniki oddzielnie obok siebie ułożyć na talerzu, skopić olejem, posolić i popieprzyć. Udekorować ziołami.
Pamiętajmy, że zioła i ostre przyprawy są naszym sprzymierzeńcem w procesie diety.