galeria przepisów
Matiasy prawie po kaszubsku Matiasy prawie po kaszubsku
Matiasy prawie po kaszubsku
autor: reanja
skład:
6 płatów matjasa

2 łyżki koncentratu pomidorowego

2 łyżki ostrego ketchupu

2 cebule

1 szklanka oleju rzepakowego

1/3 łyżeczka mielonego imbiru

1/2 łyżeczka suszonego czosnku

1/2 łyżeczka gorczycy

1 łyżka majeranku

3-4 ziarenka ziela angielskiego

liść laurowy
sposób przygotowania:
Matjasy moczę całą noc
Cebulę kroję w kosteczkę i podsmażam na gorącym oleju.
Dodaję przecier pomidorowy i ketchup- duszę mieszając aż cebula zmięknie.
Całość studzę.
Śledzie kroję wzdłuż na pół i zwijam w niezbyt ścisłe ślimaczki.
Układam w pojemniku i delikatnie zalewam masą pomidorową razem z olejem- odstawiam na kilka godzin do lodówki