Matiasy prawie po kaszubsku
autor: reanja
skład:
6 płatów matjasa
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki ostrego ketchupu
2 cebule
1 szklanka oleju rzepakowego
1/3 łyżeczka mielonego imbiru
1/2 łyżeczka suszonego czosnku
1/2 łyżeczka gorczycy
1 łyżka majeranku
3-4 ziarenka ziela angielskiego
liść laurowy
sposób przygotowania:
Matjasy moczę całą noc
Cebulę kroję w kosteczkę i podsmażam na gorącym oleju.
Dodaję przecier pomidorowy i ketchup- duszę mieszając aż cebula zmięknie.
Całość studzę.
Śledzie kroję wzdłuż na pół i zwijam w niezbyt ścisłe ślimaczki.
Układam w pojemniku i delikatnie zalewam masą pomidorową razem z olejem- odstawiam na kilka godzin do lodówki