galeria przepisów
Śledzie na sałatce Śledzie na sałatce
Śledzie na sałatce
autor: nelka
skład:
- opakowanie filetów śledziowych matiasów w zalewie z oliwą
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 4 ogórki kiszone
- 2 cebule
- 1/2 puszki groszku konserwowego
- 3 łyżki majonezu
- 2 gałązki natki pietruszki
- mielona papryka
- sól
- pieprz
sposób przygotowania:
Filety śledziowe ułożyć na bibule, aby odsączyć oliwę. Ogórki, cebulę drobno pokroić, dodać groszek, majonez, przyprawić pieprzem i odrobiną soli. Połówki ugotowanych na twardo jaj owinąć filetami śledziowymi i ułożyć na półmisku na warstwie sałatki. Całość przybrać natką pietruszki, groszkiem, papryką mieloną.