galeria przepisów
matjas wg Jagody matjas wg Jagody
matjas wg Jagody
autor: Jagoda54
skład:
6 matjasów
1 ogórek kiszony
3 ogórki konserwowe
4 cebule
1/2 strąka czerwonej papryki
2 łyżeczki musztardy francuskiej
2 łyżeczki sosu sojowego
1/2 szklanki octu 10%
2l wody
1/2 szklanki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
pieprz grubo mielony-2-3 łyżeczki
bazylia suszona- 1 łyżeczka


sposób przygotowania:

Do 2 l wody wlać ocet i namoczyć śledzie na 2-3 godziny
Cebule, ogórki, paprykę pokroić w kostkę, dodać bazylię, 1 łyżeczkę pieprzu mielonego, 2 łyżeczki musztardy francuskiej 2 łyżeczki sosu sojowego, 2 łyżki oliwy- wszystko dobrze wymieszać. Śledzie po wymoczeniu odsączyć i osuszyć na papierowym ręczniku. Pokroić na dzwonka. Na dno naczynia z płaskim dnem wyłożyć warstwę tej mieszaniny, na to ułożyć warstwę śledzi- oprószyć obficie pieprzem... I tak na zmianę układać warstwy, zakończyć mieszaniną warzyw... Zalać pozostałą oliwą. Przykryć i odstawić do lodówki na 4-5 godzin. Smacznego :)