galeria przepisów
Matjasy w musztrdzie z lekką nutą curry Matjasy  w musztrdzie z lekką nutą curry
Matjasy w musztrdzie z lekką nutą curry
autor: reanja
skład:
5 płatów matjasa

1 czerwona cebula

6-7 pieczarek marynowanych 1 łyżka śmietany 18%

2 łyżki majonezu

2 łyżki musztardy - najlepiej ulubionej , u mnie kielecka

1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego

2 łyżki zielonej pietruszki

1/3 łyżka curry

3-4 łyżki oleju
sposób przygotowania:
Matiasy moczymy przez noc- wodę zlewamy, a śledzia kroimy w centymetrowe paseczki.
Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, a pieczarki na 4 -8 części w zależności od wielkości grzebków i naszych upodobań ( kroiłam na ćwiartki)

Mieszamy majonez z musztardą, olejem i śmietaną, dodajemy śledzia i cebulę.

Dodajemy przyprawy.

Tak przygotowane matiasy zamykamy szczelnie w pojemniku lub słoiku i wstawiamy do lodówki na minimum 2 dni