skład:
5 płatów matjasa
1 czerwona cebula
6-7 pieczarek marynowanych 1 łyżka śmietany 18%
2 łyżki majonezu
2 łyżki musztardy - najlepiej ulubionej , u mnie kielecka
1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
2 łyżki zielonej pietruszki
1/3 łyżka curry
3-4 łyżki oleju
sposób przygotowania:
Matiasy moczymy przez noc- wodę zlewamy, a śledzia kroimy w centymetrowe paseczki.
Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, a pieczarki na 4 -8 części w zależności od wielkości grzebków i naszych upodobań ( kroiłam na ćwiartki)
Mieszamy majonez z musztardą, olejem i śmietaną, dodajemy śledzia i cebulę.
Dodajemy przyprawy.
Tak przygotowane matiasy zamykamy szczelnie w pojemniku lub słoiku i wstawiamy do lodówki na minimum 2 dni