galeria przepisów
Śledzie z rodzynkami. Śledzie z rodzynkami.
Śledzie z rodzynkami.
autor: ben-ka
skład:
Składniki:
4 -5 szt.filety śledzowe a'la Matjas
3 szt średnia cebula
3 łyżki koncentratu pomidorowego
15 dag rodzynek
sok z połowy cytryny
1 łyżeczka cukru
pieprz do smaku
ok. 3/4 szklanki dobrego oleju
sposób przygotowania:
Wykonanie:
Filety śledziowe zalać zimna wodą/na kilka godzin/co jakiś czas wodę nalezy zmienić.
Cebulę obrać i pokroić w półplasterki,rodzynki zalać wrzątkiem.
Na patelnię wlać część oleju,włozyć cebulę i dusić ją do miękkości.
Następnie odcedzić rodzynki,dodac do cebuli,posolić,wlać wycisnięty sok z cytryny i koncentrat.Wszystko dokładnie wymieszać, a gęstość sosu regulować pozostałą oliwą.Doprawić wg.własnego smaku mielonym pieprzem i wystudzić sałatkę.
Wymoczone uprzednio śledzie pokroić na mniejsze kawałki,łuożyć je na półmisku,przykryć zimną sałatką i wstawić na noc do lodówki.
Przed podaniem śledzie mozna wymieszać z sałatką.
Smacznego!