galeria przepisów
Matjasy korzenne z grzybami. Matjasy korzenne z grzybami.
Matjasy korzenne z grzybami.
autor: Edka
skład:
2 opakowania Matjasów Korzennych ( 440g)
2 duże cebule
Spora garść suszonych grzybów
Spora garść orzechów włoskich
2/3 łyżki koncentratu pomidorowego
Harrisa (wedle upodobań, co do pikantności, ja dodałam łyżeczkę stołową)
Łyżka sosu sojowego
Łyżka oliwy
Pieprz
sposób przygotowania:
Grzyby moczymy przez noc w wodzie, następnie odsączamy i siekamy. Posiekaną cebulę podsmażamy na łyżce oliwy na złoty kolor, następnie dodajemy grzyby, smażymy ok. 10 minut, studzimy. Orzechy siekamy i prażymy na suchej patelni.
Matjasy kroimy w cienkie paseczki, dodajemy cebule z grzybami, koncentrat, sos sojowy, harrise, pieprz i uprażone orzechy włoskie. Całość mieszamy i wstawiamy do lodówki na jeden lub dwa dni, im dłużej tym lepiej. Na zdjęciu podane z żytnim chlebem.