galeria przepisów
Śledż z orzechami i żurawiną Śledż z orzechami i żurawiną
Śledż z orzechami i żurawiną
autor: gosia56
skład:
3 filety śledziowe a"la Matjas Lisner
1/2 cebula biała
1/2 cebula czerwona
kawłek pora
1 łyżka koperku
5 dkg uprażonych orzechów włoskich
5 dkg żurawiny
25 ml octu
50 ml oleju
2 łyżeczki musztardy francuskiej
pieprz kolorowy swieżo zmielony

sposób przygotowania:
Filety śledziowe a"la Matjas myjemy zalewamy 500 ml zimnej wody wlewamy ocet i odstawiamy w chłodne miejsce na całą noc. Następnego dnia odlewamy wodę ze śledzi. Orzechy włoskie prażymy na suchej patelni. Żurawinę zalewamy wrzątkiem na 5 minut odsączamy. Cebulę ,por kroimy . Olej mieszamy z musztardą. Śledzie osuszamy kroimy w ukośne paseczki ,dodajemy pokrojoną cebulę, por, odsączoną żurawinę,posiekany koperkiem. ,orzechy włoskie w kawałkach, wlewamy olej wymieszany z musztardą doprawiamy pieprzem mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce aby smaki się przegryzły. Sałatkę dla odmiany można podać w kieliszkach. POLECAM !!!