galeria przepisów
Śledzie pod pierzynką Śledzie pod pierzynką
Śledzie pod pierzynką
autor: graffi85
skład:
- płaty śledziowe Lisner - 5-6 szt
- marchewka - 3 duże szt
- pietruszka - 2 szt
- cebula - 1 szt
- rodzynki - 2 łyżki
- przecier pomidorowy - 2 łyżki
- olej - 1 łyżeczka
- wódka - 2 łyżki
sposób przygotowania:
Cebulę, marchewki oraz pietruszkę obieramy. Marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulkę kroimy w kostkę. Rodzynki zalewamy wódką, szczelnie przykrywamy i odstawiamy aby naciągnęły alkohol. Warzywa smażymy na patelni, a gdy będą już gotowe, dodajemy przecier pomidorowy i mieszamy. Warzywa odstawiamy aby całkowicie wystygły. W tym czasie kroimy śledzie w szersze kawałki (można użyć całych płatów). Do wystygniętych warzyw dodajemy odcedzone z wódki (o ile tam coś jeszcze zostało :) rodzynki. Śledzie można od razu wymieszać z warzywami lub w szklanym naczyniu ułożyć warstwami tj. śledzie, warzywa, śledzie, warzywa (tak do wyczerpania składników). Odstawić gotową potrawę m.in. na 2 h do lodówki. Smacznego:)