galeria przepisów
Niegranatowe śledzie z granatem i orzechami Niegranatowe śledzie z granatem i orzechami
Niegranatowe śledzie z granatem i orzechami
autor: AI
skład:
wiśnie (mrożone, bez pestek): 150 g
filety śledziowe: 400 g
miód: 1 łyżeczka
sól: do smaku
granat: 1 szt.
orzechy włoskie: łyżka
sok z cytryny
imbir (świeży): 1 łyżeczka
papryczka chili: szczypta
oliwa: 1 łyżka
pieprz: do smaku
sposób przygotowania:
Egzotyczny i oryginalny smak, ciekawe składniki. Niezwykła przekąska nietrudna w przygotowaniu. Dla najbardziej wymagających smakoszy!

Filety należy umyć, osuszyć i pokroić. Skropić sokiem z cytryny. Wiśnie i starty imbir zmiksować z oliwą i miodem. Doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem oraz odrobiną papryczki chili (wedle uznania), dodać pestki granatu, wymieszać. Kawałki śledzia ułożyć na talerzyku, zalać sosem wiśniowym. Podawać po 30 - 60 minutach, przed podaniem posypać orzechami włoskimi. Smacznego!