galeria przepisów
Śledź z chispami i pesto Śledź z chispami i pesto
Śledź z chispami i pesto
autor: NinaJG
skład:
(2 porcje)
4 ziemniaki ugotowane w łupinach
1 łyżka sklarowanego masła
3 filety śledziowe w oleju a'la Matjas Lisner
pesto: pęczek świeżej bazylii
70 ml oliwy extra V.
2 ząbki czosnku
50 g orzeszków piniowych
50 g sera tartego typu parmezanu
sól, pieprz do smaku
gałązki bazylii do dekoracji
sposób przygotowania:
Orzeszki piniowe upraż na suchej patelni.
Odłóż łyżkę do dekoracji, pozostałe wsyp do blendera.
Dodaj do blendera bazylię, obrany czosnek, parmezan. Miksuj stopniowo wlewając oliwę
do chwili, aż powstanie gęsta pasta. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Filety odsącz z oleju, pokrój je w kilu centymetrowa paski.
Obierz ziemniaki, pokrój je w cienkie plastry po czym smaż na patelni na gorącym maśle sklarowanym.
Gdy Chipsy będą rumiane i chrupiące układaj je na talerzach przekładając śledziem.
Polej wszystko obficie pesto, posyp orzeszkami i udekoruj bazylią.
Jeśli masz dużo czasu i siły możesz pesto przygotować ucierając składniki w moździerzu.