galeria przepisów
Winne śledzie z konfiturą z cebuli na marynowanej gruszce Winne śledzie z konfiturą z cebuli na marynowanej gruszce
Winne śledzie z konfiturą z cebuli na marynowanej gruszce
autor: aczp
skład:
250 g śledzi a'la Matjas
6 połówek marynowanych gruszek (u mnie własnej produkcji)
4 pierniczki bez polewy
200 ml wina porto

konfitura cebulowa:

300 g cebuli
2 łyżki oleju rzepakowego
100 ml octu malinowego (u mnie włsnej produkcji)
2 łyżki cukru trzcinowego
sposób przygotowania:
Śledzie moczymy w zimnej wodzie do momentu, aż uzyskamy właściwą słoność (sprawdzamy co jakiś czas, czy śledź jest już odpowiednio wymoczony), kroimy na kawałki wielkości jednego kęsa, zalewamy porto i odstawiamy najlepiej na całą noc.

Konfitura z cebuli:
Cebulę kroimy w piórka. Rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę i smażymy aż się zeszkli, dodajemy pozostałe składniki konfitury i smażymy do momentu, aż całość stanie się gęściejsza i kleista, studzimy.

Połówki gruszek kroimy w plasterki w taki sposób, aby jedna strona nie była przekrojona do końca, rozkładamy jak wachlarz.
Na gruszkach układamy śledzie odsączone z marynaty, na nich konfiturę z cebuli i posypujemy pokruszonymi piernikami. Podajemy.