galeria przepisów
SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z ORZECHAMI SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z ORZECHAMI
SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z ORZECHAMI
autor: marika1503
skład:
• ½ kg solonych filetów śledziowych
• 2 winne jabłka
• 5 ugotowanych w łupinie ziemniaków
• 2 kwaszone ogórki
• 1 średnia cebula
• 1 ugotowany burak
• 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
• 1 szklanka gęstej śmietany
• 2 łyżki gęstego majonezu
• 1 marynowany buraczek
• szczypta cukru, pieprz, natka, sok z cytryny
sposób przygotowania:
Filety śledziowe mocz około 2 godziny w wodzie. Następnie wyjmij, osusz i pokrój w małą kostkę.
Obierz jabłka, ziemniaki, ogórki, cebulę i buraczek i pokrój w drobna kosteczkę.
Orzechy wymieszaj z połową śmietany i majonezu. Dopraw cukrem i pieprzem. Można dodaż trochę soku z cytryny.
Zmieszaj w misce śledzie, ziemniaki, cebulę, ogórki, buraczek i jabłka. Dodaj pozostały majonez i śmietanę, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj sałatkę delikatnie, ale dokładnie.
Podziel sałatkę na 6 porcji. Każdą włóż do natłuszczonej miseczki. Delikatnie ugnieć, a następnie wyłóż na talerz, jak babkę z piasku.
Brzegi sałatki udekoruj masą orzechową. Wokół każdej porcji ułóż półplasterki jabłka (skrop je sokiem z cytryny, aby nie ściemniały), poprzekładanych plasterkami buraczka. Całość przybierz natką i mocno schłódź.