galeria przepisów
Wykwintny śledź na dwa sposoby z galaretką cytrusową Wykwintny śledź na dwa sposoby z galaretką cytrusową
Wykwintny śledź na dwa sposoby z galaretką cytrusową
autor: Bartolomeo
skład:
I wersja:

2 płaty śledziowe Matjas
Marynata:
-wódka wiśniowa 50 ml
-miód gryczany 20 gr
-woda 50 ml
-jałowiec
-liść laurowy
-rozmaryn świeży siekany
-ziele angielskie
-anyż gwiazdki

Sałatka:
-kurki marynowane 50 gr.
-czerwona cebula 30 gr.
-kapary 20 gr.
-sok jabłkowy
-sok z cytryny

II wersja:

2 płaty śledziowe Matjas
Marynata:
-wino czerwone półwytrawne 100 ml
-syrop klonowy 20 ml
-cynamon laska 1 szt.
-sok z połowy cytryny
-tymianek świeży siekany

Wykończenie:
-czerwona cebula drobno siekana
-koperek drobno siekany
-koper włoski drobno siekany

Galaretka cytrynowo-pomarańczowa
-sok z jednej cytryny
-200 ml soku pomarańczowego
-cukier
-żelatyna 4,5 gr.
sposób przygotowania:
I wersja:
Śledzia namocz w mleku, następnie zamarynuj jak wyżej na około 10 h. Po wyjęciu z marynaty pokrój śledzia w kostkę. Do sałatki kurki delikatnie posiekaj, cebulę pokrój w cienkie piórka, dodaj kwiaty kaparów. Następnie skrop sokiem z cytryny, sokiem jabłkowym oraz marynatą z kaparów. Wymieszaj składniki sałatki razem i dopraw do smaku.

II wersja:
Śledzia namocz w mleku, następnie zamarynuj jak wyżej. Po wyjęciu z marynaty posiekaj jak na tatar. Dodaj drobno posiekaną czerwoną cebulę, koperek oraz koper włoski. Wymieszaj wszystko razem i dopraw do smaku.

Galaretka:
Sok z cytryny i pomarańczy połącz ze sobą i zagotuj. Redukuj w celu odparowania i wzmocnienia smaku. Dodaj cukier. Żelatynę namocz w zimnej wodzie. Dodaj do soku i rozmieszaj w celu rozpuszczenia. Wylej na płaskim naczyniu na kilka milimetrów. Wystudź.

Wykończenie dania:

W pierwszej wersji śledzia wyłóż foremkę sałatką na kilka centymetrów, a następnie ułóż na niej śledzia i umieść całość w jednej części talerza. Wytnij formę z galaretki według własnego uznania i ułóż na środku talerza w celu podzielenia naszych potraw (jest jednocześnie wspaniałym elementem dekoracyjnym). Drugą wersję śledzia wyłóż do foremki o tym samym lub innym kształcie i umieść w drugiej części talerza. Danie udekoruj według własnego uznania.