galeria przepisów
Zawijaski śledziowe w ogórku   Zawijaski śledziowe w ogórku
Zawijaski śledziowe w ogórku
autor: NinaJG
skład:
4 filety śledziowe w oleju a'la Matjas firmy Lisner
1 długi zielony ogórek
1 mała czerwona cebula
150 ml gęstej śmietany (lub jogurtu typu bałkańskiego)
starta skórka z cytryny
sól, pieprz
rukola do dekoracji
sposób przygotowania:
Filety śledziowe a'la Matjas odsącz z oleju i pokrój każdy na trzy długie paski.
Obierz cebulę. Pokrój ją w piórka.
Umyj i osusz ogórka, pokrój go na 4-ro centymetrowe kawałki.
Z każdego wyjmij gniazda nasienne (nie do końca ) tak by powstały kubeczki.
Oprósz startą skórką z cytryny, solą i pieprzem, wypełnij gęstą, wiejską śmietanką po czym ułóż na górę każdego zrolowany pasek śledzia. Udekoruj przekąski piórkami czerwonej cebuli.
Ułóż przekąski na talerzach udekorowanych rukolą.
Posyp je pieprzem świeżo zmielonym i startą skórka z cytryny.