galeria przepisów
Sałatka śledziowo-buraczkowa z pomarańczowym winegretem     Sałatka śledziowo-buraczkowa z pomarańczowym winegretem
Sałatka śledziowo-buraczkowa z pomarańczowym winegretem
autor: onlygabi
skład:
2 szt Śledź a’la Matjas Lisnera
2 szt buraków czerwonych
1 cebula czerwona
1 pomarańcza
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka cukru
pieprz czarny
kolorowe zioła do sałatek
zielona sałata
szczypiorek
sposób przygotowania:
Śledź a’la Matjas Lisnera kroimy na kawałki.
Buraczki gotujemy w mundurkach.Obieramy i wykrawamy wykrawaczką

kształty serduszek.Z pomarańczy wyciskamy sok,dodajemy cukier i gotujemy

na wolnym ogniu aż woda odparuje i sos zgęstnieje.Do pomarańczowego

sosu dodjemy oliwę,pieprz,sól.Na talerzu układamy na przemian śledzia i

buraka.Dekorujemy zielona sałatą, cebulą,szczypiorkiem.Polewamy sosem

pomarańczowym i posypujemy kolorowymi ziołami do sałatki.