galeria przepisów
Śledź z rodzynkami Śledź z rodzynkami
Śledź z rodzynkami
autor: elunia
skład:
0,5 kg filetów śledziowych solonych a'la Matjas Lisner
100 g rodzynek
4 cebule
0,5 szklanki wody
0,5 szklanki oleju
1 szklanka octu
4 łyżki cukru
2 listki laurowe
troszkę pieprzu do smaku
sposób przygotowania:
Filety śledziowe płuczemy zalewamy zimną wodą i odstawiamy najlepiej na kilka godzin. Cebule kroimy w piórka i dodajemy do tego wodę, olej , ocet, cukier, listki laurowe i szczyptę pieprzu do smaku i gotujemy 30 min , potem dodajemy rodzynki i gotujemy kolejne 10 min. Wymoczone filety śledziowe osuszamy, kroimy w kostkę i zalewamy zimną zalewą, mieszamy. Odstawiamy śledzie aby nam się przegryzły, najlepiej na jeden dzień. Smacznego:)