galeria przepisów
Szałot śląski z Matjasem Szałot śląski z Matjasem
Szałot śląski z Matjasem
autor: NinaJG
skład:
1 opakowanie Lisner filety śledziowe korzenne a'la Matjas 220g
7 średnich ziemniaków ugotowanych w łupinach
1 duża cebula
kawałek wędzonego boczku
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
sól, pieprz czarny do smaku
2 ugotowane na twardo jajka
szczypior
sposób przygotowania:
Filety śledziowe korzenne a'la Matjas odsącz z zalewy i pokrój w kosteczkę.
Obierz ziemniaki i cebulę. Pokrój ziemniaki w kosteczkę i wsyp je do dużej miski.
Dodaj do sałatki posiekanego śledzia oraz pieprz ziołowy.
Wymieszaj.
Boczek pokrój w kostkę. Smaż go na patelni do chwili, aż będzie chrupiący a tłuszcz się wytopi.
Dodaj pokrojoną drobno cebulę. Gdy cebula lekko się przyrumieni dodaj zawartość patelni do ziemniaków - wymieszaj.
Dopraw szałot solą (o ile trzeba) i pieprzem świeżo zmielonym do smaku.
Przełóż sałatkę do półmiska, udekoruj pokrojonymi jajami i szczypiorem.
Cząstki jajek oprósz odrobiną soli i pieprzu.