galeria przepisów
Sałatka śledziowa Sałatka śledziowa
Sałatka śledziowa
autor: Maryna
skład:

1 opakowanie filetów śledziowych w oleju Lisner Matjas,
5 ziemniaków ugotowanych w mundurkach,
Marynowana papryka cztery podłużne plastry,
2 kwaszone ogórki.
1 cebula, może być czerwona,
Pól puszki białej fasoli może być też czerwona,
1 pęczek koperku,
Sok wyciśnięty z 1 cytryny,
Sól, pieprz do smaku,
sposób przygotowania:
1. Filety osącz, pokrój. Ziemniaki obierz, potnij w plastry. Marynowaną paprykę osącz, pokrój w paseczki. Cebulę obierz, pokrój w piórka, a ogórki w cienkie plasterki. Koperek opłucz, osusz, posiekaj. 2. Fasolę opłucz na sitku wodą. Dobrze osącz.. Przygotowane składniki(oprócz koperku) przełóż do dużej salaterki. Skrop sokiem wyciśniętym z cytryny. Dopraw solą (ostrożnie, bo śledzie są słone) i pieprzem. 3. Składniki delikatnie przemieszaj. Miskę owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na około 30 minut. Przed podaniem posyp posiekanym koperkiem