Śledż z suszonymi pomidorami podany w babeczkach
autor: gosia56
skład:
Składniki babeczek
15 dkg mąki
10 dkg margaryny
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
szczypta soli
1 łyżeczka cukru
Sezam i czarnuszka do posypania
serduszek
4 filety śledziowe solone a'la Matjas Lisner
1 cebula biała
1 cebula czerwona
pomidory suszone 7-8 kawałków
olej z pomidorów 2 łyżki
olej 2 łyżki
1/2 łyżeczki suszona bazylia
ocet balsamiczny do skropieni
sposób przygotowania:
Z podanych składników na babeczki zagniatamy ciasto. Foremki 10 szt smarujemy lekko olejem.Ciasto wałkujemy wycinamy krążki i ciastem wyklejamy foremki .Ciasto w każdej foremce nakłuwamy .Z ciasta wycinamy foremką 10 serduszek które smarujemy wodą i posypujemy czarnuszką wymieszaną z sezamem .Babeczki i serduszka pieczemy około 20 minut .175 st.
Filety śledziowe solone a'la Matjas Lisner moczymy w zimnej wodzie godzinę ale może być i dłużej jak wolimy bardziej wymoczone.
Śledzie osuszamy kroimy w kostkę.Pomidory osączamy kroimy w kostkę dodajemy do śledzi .Cebule kroimy w kostkę przelewamy wrzątkiem na sitku odsączamy dodajemy do śledzi.Do śledzi dodajemy oleje wymieszane z bazylią, skrapiamy odrobiną octu balsamicznego mieszamy odstawiamy aby smaki się przegryzły .Przed podaniem śledzie nakładamy do babeczki wkładamy serduszko i dodajemy listek pietruszki.
POLECAM!!!!