galeria przepisów
Śledzie a'la Matjas w puree z dyni Śledzie a'la Matjas w puree z dyni
Śledzie a'la Matjas w puree z dyni
autor: Mniam
skład:
220g filetów śledziowych a'la Matjas Lisner
300g dyni
1 cebula
1 łyżeczka startego imbiru
1/2 łyżeczki curry
3-4 łyżki śmietany
sól
pieprz
olej do smażenia
sposób przygotowania:
Filety śledziowe wymoczyć w wodzie z mlekiem w proporcji 1:1 przez około godzinę. Kawałki dyni razem ze skórą owinąć w folię aluminiową, położyć na blachę i piec w 180*C przez ok 50-60min. Wystudzić. Odciąć skórę i zmiksować blenderem dynie na gładkie puree. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni z niewielką ilością oleju. Puree z dyni dodać do cebuli, przyprawić i chwilę przysmażyć. Wystudzić i dodać śmietanę. Śledzie pokroić w paski szerokości 1 cm (lub dowolnie) i wymieszać z puree z dyni. Odstawić na około 2 godziny. Podawać w oczyszczonych kawałkach dyni. Smacznego!