galeria przepisów
Koreczki śledziowe z fetą i oliwkami na chrupiącej bagietce Koreczki śledziowe z fetą i oliwkami na chrupiącej bagietce
Koreczki śledziowe z fetą i oliwkami na chrupiącej bagietce
autor: Mniam
skład:
1-2 filety śledziowe a'la Matjas Lisner
1/2 bagietki
135g sera typu feta
1 ząbek czosnku
2 łyżki posiekanej świeżej bazylii i oregano
oliwki
oliwa z oliwek
pieprz kolorowy
wykałaczki
sposób przygotowania:
Filety śledziowe moczyć w wodzie przez parę godzin, zmieniając jeden raz wodę. Do oliwy z oliwek wcisnąć przez praskę ząbek czosnku, posiekane zioła i świeżo mielony pieprz kolorowy. Wymieszać. Ser feta i śledzie pokroić w kostkę, zalać ziołową oliwą. Odstawić na parę godzin. Bagietkę pokroić na 2cm kawałki, posmarować oliwą spod śledzi i zapiec w piekarniku przez 5 min w 180*C. Na wykałaczkę nabijać marynowanego śledzia, fetę, wbić w bagietkę i na końcu nałożyć oliwkę. Koreczki nabijać tuż przed podaniem. Smacznego!